Lokma Ustası Nasıl Olunur
İlk ocak unutulmaz. İlk lokma ocağımdı bu firma. Ustamızın eline ilk kez baktığım yerdi. İlk lokma okulumdu. İzmir lokmacı nasıl olunur üzerine ilk düşündüğüm yerdi. Ustamız mesleğinin en iyilerindendi. Bize meslekten önce hijyeni öğretirdi. “Gıda işi yapıyoruz. Önce sağlık.” Desturundan asla vazgeçmedi.
Lokmacı Nasıl?
“ Bugün dersimiz İzmir lokmacı nasıl olunur? ” demişti usta. O gün ne anlattıysa kafama kazımıştım. Mesele malzemedir. Temiz, güvenli, sağlıklı, sertifikalı malzeme edinmek demişti. Önce kaliteli malzemenin nereden nasıl bulunulacağını, hangi markalar ile çalışmamız gerektiğini uzun ve detaylı anlatmıştı. “kaçak, merdiven altı, sertifikasız malzeme kullanmayın, bu lokmayı insanlar yiyecek ve zehirlenebilirler” diye sıkıca tembihlemişti.
Lokmacı doğulmaz lokmacı olunur diyordu ustamız. Zamanla, emek vererek, meslekte yoğrularak, çabalayarak, dürüst çalışarak olunur. Bu nimet ancak sen kıvamını bulduğunda kıvamını bulacaktır. Sen kıvama gelmeden kıvamında lokma yapamazsın diye de ısrar ederdi.
“Tek derdimiz İzmir lokma fiyatı olmamalı, bunu hiç düşünmemeliyiz. Siz yeter ki sağlıklı ve kıvamında lokma yapın, edebince sunum yapın, ikram edin sonrasında ücreti zaten gelecektir” diye de kaygısızca anlatırdı.
Meslekte Yoğrulmak
Epey bir zaman bizi meslekte yoğurdu aslında. Bize nasıl İzmir lokma ustası olacağına dair ders verdi. Gösterdi. Yaptırdı. Üşenmedi. O hep daha iyisini yapacak lokma ustasının yetişmesi için içtenlikle emek verirdi.
Biz neyi, ne kadar öğrenebildik? Bunu elbette yaptığımız lokmayı tadan insanlar ifade edecektir. Bu işin de bir süreci var. Daha iyisi olabilme imkanı, ihtimali var. Tamam, oldu, bitti denmesi mümkün değil aslında.
Zamanla şehrimizin her ilçesinde, camisinde, okulunda, büyük iş yerlerinde lokma döker olduk. Kendi işimizi yapmaya başladık. İşlerimizden ekmek kazanamaya başladık. Ustamıza vefamızı, minnetimizi yazmadan edemedik. Kendisine çok teşekkürler ediyoruz.